Bir haftayı daha geride bırakırken, genişleme sürecine ilişkin Fed tarafından gelen açıklamaların piyasaların üzerindeki etkilerinin ciddi boyutlarda olduğunu görüyorduk.
Bu kapsamda, yapılan açıklamalar ile QE3 programı adı altında gerçekleştirilen parasal genişlemenin bu yıl içinde azaltılacağı ve önümüzdeki yılda sonlandırılacağının ifade edilmesi yatırımcılar tarafından hoş karşılanmazken, açıklamalar sonrasında dolar değer kazanmaya başlıyor, diğer taraftan hisse senetleri piyasalarında ise sert satışlar ile karşı karşıya kalınıyordu.
Bir önceki hafta yaşanan kayıpların ardından haftaya tepki alımları ile başlangıç yapılan Asya piyasalarında, hafta içinde gerçekleşen Fed toplantısı öncesinde olumlu algılama korunuyor ve toplantının gerçekleşeceği gün olan Perşembe gününe kadar yukarı yönlü hareket ediliyordu. Öte yandan, Fed toplantısının başlamasıyla birlikte tedirginliğin de arttığı Asya piyasalarında, genişleme sürecinin bu yıl itibariyle azaltılacağı haberlerinin gelmesi ise satış yönündeki işlemlerin güç kazanmasına neden oluyordu. QE3’ün geleceğine dair gelen haberler ile yönün aşağı çevrildiği Asya piyasalarında, yüzde 2-4 arasında değişen kayıplarla yapılsa da, değer kaybeden yene bağlı olarak Japonya tarafındaki kayıpların telafi edildiği ve haftalık bazda yüzde 5’e yaklaşan kazançların elde edildiği karşımıza çıkıyordu.
Haftaya iyimser bir havada başlangıç yapılan Avrupa tarafında, yaklaşmakta olan Fed toplantısı ile gerginlik artarken, satış yönündeki işlemler de etkisini hissettirmeye başlıyordu. Bu kapsamda, haftanın ortasına kadar dalgalı bir yapıda hareket edilse de, Perşembe günüyle birlikte satışlar derinleşiyor, güçlenen aşağı yönlü hareket Cuma günü de devam ediyordu. Genişleme sürecinin geleceğine yönelik yapılan açıklamalar yatırımcıların keyfinin kaçırırken, Yunanistan’daki politik gerginlik risk alma isteğinin hepten kaçmasına neden oluyor, bu doğrultuda da haftalık bazda yüzde 4-4,5 arasında değişen kayıplar yaşanıyordu. Bu hafta açısından, IFO iş dünyası güveni endeksi, perakende satışlar, işsizlik rakamları, enflasyon verileri takip edeceğimiz Avrupa piyasalarında, ABD tarafından gelecek Fed kaynaklı gelişmeler de yakından izlenecektir.
Haftaya alım ağırlıklı başlangıç yapılan ABD piyasalarında, imalat verilerinin olumlu yönde gelmesi yukarı yönlü eğilimin güçlenmesini sağlasa da, yaklaşan Fed toplantısı öncesinde yatırımcıların tedirgin olduğu gözleniyordu. Hafta başında açıklanan enflasyon ve konut piyasası verileri ile Fed kaynaklı endişeler bir kenara itilirken, alım yönündeki işlemlerin güçlenmesiyle birlikte kazançlar yüzde 2’nin üzerine çıkıyordu. Haftanın ortasına kadar hafif dalgalı-yukarı yönlü bir yönde hareket edilse de, Fed toplantısının sona ermesiyle birlikte görünüm tamamen değişiyor ve endeksler üzerindeki satışlar birden bire derinleşiyordu. Haftanın son işlem gününe kadar devam eden satışlar sonrasında endekslerdeki kayıplar yüzde 2-2,5 seviyelerine yaklaşırken, Fed’den gelen açıklamalar ile yatırımcıların risk algılamasında önemli farklılıkların oluştuğu gözleniyordu. Bu hafta açısından dayanıklı tüketim malları siparişleri, konut fiyatları ve satışları, GSYİH, kişisel harcamalar ve gelir, işsizlik maaşı başvuruları rakamlarını izleyeceğimiz ABD piyasalarında, Fed tarafından yapılacak açıklamalar da yakından takip edilecektir.
Haftaya olumlu bir görünümde başlangıç yapılan yurtiçi piyasalarda, Fed kaynaklı endişelerin etkisiyle hafta ortasına kadar hafif dalgalı bir yapıda hareket edilse de, genişleme sürecinin geleceğine dair yapılan açıklamalarla birlikte satışlar ağırlık kazanıyordu. Gerçekleştirilen Fed toplantısında, para akışının bu yıl içinde azaltılacağının ifade edilmesi, BIST ile birlikte tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülke endekslerinde satışların derinleşmesine neden olurken, yaşanan sert hareketler sonrasında endeksteki önemli destek seviyelerinin kırıldığı gözleniyordu. Yaşanan tüm bu hareketliliğin ardından, haftanın kapanışı 73101 puandan yapılırken, haftalık bazdaki kayıpların da yüzde 9 seviyesine yaklaştığı karşımıza çıkıyordu.
Bu hafta açısından, ilk etapta 72000-73000 seviyesinin destek olarak görev yapmasını beklediğimiz endekste, bu seviyelerin korunamaması halinde 70000 ve 68500 bölgeleri gündeme geleceği gibi yönün yukarı çevrilmesi durumunda ise 76000, 78000 ve 80000 direnç bölgeleri yakından takip edilecektir.
Haftaya durağan sayılabilecek bir görünümde başlangıç yapılan Dolar/TL kurunda, haftanın ortasına kadar 1,87 - 1,88 kanalında hafif dalgalı bir yapıda hareket edilse de, Fed kaynaklı açıklamalar ile birlikte gerginlik artıyor ve yukarı yönlü eğilim güç kazanıyordu. Yaşanan yükseliş sonrasında 1,90 seviyesinin üzerine çıkılarak en yüksek 1,95 test edilirken, Merkez Bankası toplamda gerçekleştirdiği 350 milyon dolarlık satış ihaleleri ile piyasaya 7 kez müdahale ediyordu. Müdahalelerin ardından haftalık kapanışın 1,9422’den yapıldığı kurda Fed’in genişleme sürecinde sona gelinmesine bağlı olarak yukarı yönlü baskıların devam edeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, önümüzdeki süreçte izleyeceğimiz dirençler 1,9500, 1,9590 ve 1,9700 olacağı gibi takip edeceğimiz destekler de 1,9220, 1,9150 ve 1,9100 olacaktır.
Haftaya 1390 dolar seviyelerinden başlangıç yapılan altın tarafında, Perşembe günü gerçekleşen Fed toplantısına kadar durgun bir görünümde hareket edilse de, Çarşamba günü geç saatlerde başlayan satışlar ile 1340 seviyelerine geliniyordu. Aşağı yönlü eğilim, Fed toplantısının sona ermesi ve genişleme sürecinin geleceğine yönelik yapılan açıklamalarla birlikte derinleşirken, yaşanan satışlar sonrasında haftanın kapanışı da 1292 dolardan yapılıyordu. Satışların önümüzdeki süreçte de devam etmesi durumunda 1260, 1240 ve 1200 desteklerini takip edeceğimiz altında, yönün yukarı çevrilmesi halinde ise 1300, 1340 ve 1360 dirençleri izlenecektir.
Alkış| Altın| Borsa&Finans| Çalışma Hayatı| Döviz| Emlak| Gündem| İMKB Pazarlar| Kaybetti| Kazandı| Otomotiv| Şirketler| Teknoloji| Turizm| VOB|
İMKB hisse, verileri 15 dakika; haberler, tahvil-repo, endeksler, VOB ve serbest piyasa en az 15 dk. gecikmelidir. İMKB isim ve logosu "Marka Koruma Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayımlanamaz. Döviz, Altın, Akaryakıt ve diğer verile bilgilendirme amaçlıdır, ilgili kurumların web sitelerinde açıklanan bu verilerin doğrulukları konusunda ekofinans.com sorumluluk kabul etmemektedir.
İNTERNET HABER|
İNTERNETSPOR|
GAZETEOKU|
SPOROKU|
ELMAELMA|
EKOFİNANS
HABERCİLER|
GAZETECİLER|
SİNEMAKEYFİ|
İNTERNETFİNANS
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98
Yorumlar
Bu habere yapılan yorumlar
0 YorumOnay Bekleyen Yorumlar (1)